[InterPress] Երևանը վերելք է ապրում. 10-ից ավելի պատճառ՝ հիմա Հայաստանի մայրաքաղաք այցելելու համար

October 10, 2018

Վարդագույն քաղաքը փոխվում է


Մինչև վերջերս ճանապարհորդների մեծ մասը շրջանցում էր Երևանը` նախընտրելով Բաքուն՝ իր տիեզերական հորիզոններով, կամ Թբիլիսին՝ ինստագրամում հայտնի իր խաչապուրիով և դիսնեյանման հին քաղաքով: Բայց այսօր շրջանցել Երևանը՝ կնշանակի երթուղու լուրջ սխալ թույլ տալ: Վերջին մի քանի տարում, հատկապես ապրիլի թավշյա հեղափոխությունից հետո քաղաքը մշակութային տեկտոնական անցում է ապրում իր եռաշերտ սրճարան-խանութներով և նրբագեղ գալերեաներով, որոնք հայտնվում են 13-րդ դարի եկեղեցիների և քարե շենքերի, այսպես կոչված՝ խռուշչովկաների արանքում: Զբոսանք Երևանի փողոցներով, և դուք կլսեք սրճարաններից ծորացող հայկական դուդուկի ձայնը՝ ԲՄՎ-ից պայթող ռեգեթոնի հնչյունների պես: Հնի ու նորի այս մշտական խաղը Երևան քաղաքը դարձնում է խելահեղ և առինքնող: Ահա հիմնական պատճառները՝ կրկին քաղաք այցելելու համար:

Համտեսիր հայկական խոհանոցը տարբեր ռեստորաններում


Հայկական խոհանոցը համային շերտերի և տեխնիկայի ամբողջություն է, որն իր վրա կրում է Պարսկաստանի, Արևելյան Եվրոպայի, Վրաստանի և Լևանտի ազդեցությունը։ Արևելյան հայկական խոհանոցի (ավելի շատ հակված է դեպի ռուսականն ու վրացականը) մասին գաղափար կկազմեք՝ այցելելով Դոլմամա, տնական ռեստորան, որտեղ գլխավոր ուտեստը տոլման է։ Այնթափում՝ հայ-սիրիական ռեստորանում, քաղաքի ամենալավ մանթի-բորակին են պատրաստում՝ արգանակի մեջ տավարի մսով լցոնված մատնաչափ խմորներ՝ ծածկված մածնով։ Զբոսաշրջիկի երթուղուց դուրս է, բայց արժե տաքսի վերցնել և հասնել Ղարաբաղ՝ Տատիկ-պապիկի մոտ և ժենգյալով հաց համտեսել։ Չմոռանաք այցելել Չաման ռեստորան՝ Կոնդի հարևանությամբ, որտեղ ոչ մեծ ափսեներով տապակած ձուկ և բանջարեղեն են մատուցում։

Գինեգործության հնագույն վայրը


Գինին պատրաստել են Երևանում և Երևանից դուրս սկսած մ.թ.ա. 9-րդ դարից՝ այն դարձնելով աշխարհի ամենահին գինեգործական տարածքը։ Այնպես որ, բաց մի թողեք վայելելու գինու և մսի տեսականու հաճույքը բարերում, ինչպիսին Ին Վինոն է, որի պատերը կորչում են հայկական և իտալական հազվադեպ շշերի ետևում։ Եվ Wine Republic-ը, որտեղ գինու գիտակները փնտրում են գինեգործության էզոթերիկ բազմազանություն, ինչպիսիք ոսկեհատն ու կարասն են։

Կենդանի երաժշտություն՝ Ամիրյան փողոցի վրա


Երևանը հրաշալի երաժշտական քաղաք է, որն իր կենդանի շոուներով գրավում է տարբեր ճաշակների տեր զբոսաշրջիկների։ Եթե առաջին անգամ եք Երևանում, ոչ մի դեպքում բաց չթողնեք հայկական հոգեթով ֆոլքը Երևան պանդոկում՝ Ամիրյան փողոցի վրա։ Ռեստորան, որը հայտնի է իր դրախտային խորովածով։ Եթե որոշել եք այցելել, արժե նախապես տեղ ամրագրել։ Ջազի սիրահարները հաճելիորեն կզարմանան Մեցցոյի տաղանդավոր երաժիշտներով, որոնք ճշգրտորեն կատարում են հայտնի դասականներին։ Ծխելն ու հազալը տարածքում թույլատրելի են։

Շրջեք Սիրահարների այգում


Եթե կարծում եք, որ Երևանը խորհրդային ոճի գործ սալաքարային քաղաք է, կրկին մտածեք: Այնտեղ բազմաթիվ կանաչ պուրակներ և այգիներ կան՝ առանձնանալու և գիրք կարդալու, երաժշտություն լսելու կամ պարզապես պիկնիկ անելու համար: Սիրահարների այգին ամենակենտրոնականն է: Գաբրիել Սունդուկյանի անվան թատրոնի ետևում Անգլիական այգին է՝ ավելի փոքր և քիչ խնամված:


Կարդացեք նաև.



Հայկական պիցցա


Եթե սիրում եք պիցցա, հաստատ, լահմաջու էլ կսիրեք, թղթի հաստության խմոր՝ վրան համեմված գառան միս, որն այնքան է եփվում, մինչև պղպջակներ առաջանան։ Լավագույն լահմաջուն կգտնեք Մեր թաղը ռեստորանում, որտեղ մինչև մատուցելը վրան մաղադանոս են ցանում կամ լիմոն ճզմում։ Յուրահատուկ վայր է նաև Լահմաջուն Կայծը, որի տերը սիրիահայ փախստական է։ Այստեղ հայկական պիցցան համեմված է Հալեպի պղպեղով և նռան օշարակով։

Խորհրդային ճարտարապետության վկան. Հանրապետության հրապարակում և դրանից այնկողմ


Սիրես այն, թե ատես, Երևանի խորհրդային շրջանի ճարտարապետությունը տպավորիչ է։ Տրանսֆորմացիայի հեղինակը Ալեքսանդր Թամանյանն է, որը հողին հավասարեցրեց հին շենքերն ու ճամփաները՝  տեղ բացելով վարդագույն տուֆե տների համար (այդ իսկ պատճառով էլ Երևանը կոչվեց վարդագույն քաղաք)։ Նա կազմեց Երևանի հատակագիծը՝ ավանգարդ ոճի շրջանաձև փողոցներով։ Հաղթական Հանրապետության հրապարակը՝ Երևանի նյարդային համակարգը կազմող կենտրոնը, կառուցելու համար 53 տարի պահանջվեց՝ իր Ազգային պատկերասրահով և Մարիոթ հյուրանոցով։ Ամառային մայրամուտին վայելեք «երգող շատրվանները»։

Շարունակությունը՝  InterPress.am-ում





Հետևեք newmag-ին Telegram-ում և Instagram-ում