[InerPress] Բիլլ Զախարկիվ. այցելություն Հայաստան` գինու մշակույթի օրրան

October 10, 2018

Երբ ասացի, որ ես գնում եմ Հայաստան, մեծ մասը հարցնում էր՝ ինչու: Ես ասում էի, որովհետև դա գինու ծննդավայրն է:
Սև և Կասպից ծովերի միջև ընկած Կովկասյան այս մեծ տարածաշրջանը համարվում է գինեգործության մեջ օգտագործվող խաղողի տարբեր տեսակների օրրանը: Ըստ Վահե Քուշգիրյանի, ում շատերը համարում են ժամանակակից հայկական գինու կնքահայր, գենետիկական նշանները ցույց են տալիս, այս տարածաշրջանն է գինեգործության բնօրրանը:
2007 թվականին Հայաստանում հայտնաբերվել է հնագիտական վայր, որը հայտնի է որպես Արենի-1 գինու գործարան: Այն աշխարհում ամենահինն է, գործել է մ.թ.ա. 4000 թվականին: Չնայած տարածաշրջանում հայտնաբերվել են ավելի հին կավե անօթներ, դա էր գինեգործական սարքերով աշխատող գինու գործարանը, ներառյալ՝ կավե ամֆորները: Բրածո բուսական նյութի գենետիկական հետազոտությունից պարզվել է, որ դա խաղողի արենի տեսակն է, որը ժամանակակից հայկական կարմիր գինուն տեսակներից մեկն է:



Կարդացեք նաև.



Թեև Հայաստանը որպես հանրապետություն, գոյություն ունի ընդամենը 100 տարի, հայերը հպարտանում են գինեգործության վաղ պատմության մեջ իրենց նախնիների ունեցած դերի համար: Տարածաշրջանի պատմության ընթացքում նրանք խաղող են աճեցրել ու գինի պատրաստել, իհարկե, ոչ առանց մարտահրավերների:
Հայաստանի գինու և գինեգործության հիմնադրամի տնօրենի տեղակալ Ֆրունզ Հարությունյանի խոսքով՝ հայկական գինեգործության ոսկե ժամանակաշրջանը եղել է մ.թ.ա. 500-ից մինչև մ.թ. 500 թվականները: 13-րդ դարից հետո ամեն ինչ դժվարացավ, քանի որ հայերը ապրում էին տարբեր, հիմնականում՝ մահմեդական կայսրությունների ներքո: Գինեգործությունը վերադարձավ 1828 թվականին, երբ տարածաշրջանը դարձավ Ռուսաստանի կայսրության ազդեցության գոտի:

Շարունակությունը՝  InterPress.am-ում





Հետևեք newmag-ին Telegram-ում և Instagram-ում