Առաջին գինին պատրաստվել է Հայկական լեռնաշխարհում
Հետջրհեղեղյան առաջին գինարբուքից հազարամյակներ անց բուսաբանական և պատմական գտածոները փաստեցին, որ խաղողը Հայկական լեռնաշխարհում հայտնի է եղել Նոյից միլիոնավոր տարիներ առաջ: Ապացույցներն ավելի քան պերճախոս գտնվեցին: Նախիջևանի աղեհանքի քարե շերտերում և Վայոց Ձորում` Եղեգիս գետի վերին հոսանքների լճա-կավային նստվածքերում հայտնաբերված խաղողի` 4-5 միլիոն տարեկան բրածո տերևի դրոշմներն էին դրանք, Տավուշի և Սյունիքի անտառներում այսօր հանդիպող այդ նույն վայրի խաղողի վազերը:
Եվ վերջապես, միայն Արևելյան Հայաստանում նկարագրված մոտ 500 տեղածին, երկրագնդի ոչ մի անկյունում չհանդիպող կուլտուրական խաղողի սորտերի առկայությունն աշխարհահառչակ շատ գիտնականների դեռևս անցյալ դարի սկզբներին հիմք տվեց եզրակացնել, որ հենց Հայկական բարձրավանդակն է եղել կուլտուրական խաղողի ծննդավայրը կամ վայրի խաղողի ընտելացման հայրենիքը: Հենց այստեղ է մերօրյա խաղողն անցել զարգացման իր երկար ճանապարհն ու դեռևս 5-6 հազար տարի առաջ գեղեցկացել, դարձել հյութալի, քաղցր ու գինեբեր: