9 առասպել կոֆեինի մասին, որոնց չհավատալու ժամանակն Է
1. Կոֆեինը կախում է առաջացնում
Այդքան էլ ճիշտ չէ: Համեղ, անուշաբույր սուրճին կարելի է սովորել, բայց դա կախում անվանել չի կարելի: Կոֆեինը ոչ մի կերպ չի վտանգում ձեր ֆիիկական ու էմոցիոնալ առողջությունը:
Եթե որոշեք հրաժարվել սուրճից, ամենայն հավանականությամբ ձեր օրգանիզմը նույնիսկ չի զգա այդ փոփոխությունը: Տհաճ ախտանիշներ կարող են առաջանալ միայն որոշ դեպքերում, եթե օրական 2 և ավելի բաժակ եք օգտագործում:
- Գլխացավ,
- Հոգնածություն
- Անհանգստություն
- Նյարդային պահվածք
- Վատ տրամադրություն
Բայս այս երևույթները սուր արտահայտված չեն լինի ու դժվար թե երկար տևեն, առավելագույնը` 2-3 օր:
2. Կոֆեին միայն սուրճն է պարունակում
Այս խթանիչը բազմաթիվ սննդամթերքներ են պարունակում:
Թեյ – սև, կանաչ, մատե
Կակաո
Էներգետիկ խմիչքներ
Գազավորված ընմպելիքներ
Սրճային պաղպաղակ
Սրճային յոգուրտ
Առանց կոֆեինի սուրճ
Շոկոլադ (բացի սպիտակից)
Որոշ դեղամիջոցներ
3. Կոֆեինը կարող է անքնության պատճառ դառնալ
Եթե սուրճը խմում եք օրվա առաջին կեսին, ապա դա բացառվում է: Կոֆեինը շատ արագ օրգանիզմից դուրս է գալիս: 8-10 ժամում արյան մեջ 25%-ից քիչ կոֆեին է մնում, իսկ անքնություն առաջացնելու համար դա շատ քիչ է: Ինչ վերաբերվում է օրվա 2-րդ կեսին խմած սուրճին, ապա կարևոր է հաշվի առնել, թե որքան թունդ է սուրճը:
4. Կոֆեինը բարձրացնում է արյան ճնշումը
Ոչ միշտ: Սա էլ է օրգանիզմի առանձնահատկության հետ կապված: Խորհուրդ ենք տալիս չափել ճնշումը սուրճ խմելուց առաջ և հետո:
5. Կոֆեինը ոչնչացնում է օրգանիզմում կալցիումի պարունակությունը
Այդ պատճառով սուրճը սովորաբար օստեոպորոզի առաջացման պատճառ են համարում: Բայց սա էլ է միֆերի շարքից: Իհարկե, եթե շատ սուրճ օգտագործեք, հարավոր է, որ օրգանիզմը սկսի կալցին վատ ընդունել: Բայց կարելի է սուրճի մեջ մեկ-երկու գդալ կաթ ավելացնել ու այդ վտանգը նույնպես կվերացնեք ու սուրճի բացասական ազդեցությունը կնվազի:
Կարդացեք նաև.
Թե ինչպե՞ս 15 ամիս հրաժարվեցի սուրճից ու ալկոհոլից և ի՞նչ ստացվեց արդյունքում
Կյանքը` մեկ գավաթ սև հեղուկից կախված. 4 առասպել սուրճի մասին
Ինֆոգրաֆիկա. Սուրճի դրական/բացասական կողմերը